Tot ce ai vrut să știi despre plinta ascunsă Shadow Gap

Profilele tip plintă ascunsă Shadow Gap au devenit tot mai populare în ultimii ani. Apărute ca alternativă la plintele standard, au cucerit rapid lumea designului de interior datorită aerului lor minimalist și curat.

Arhitecții și designerii de interior le-au „adoptat” rapid în proiectele lor minimaliste, deoarece rezolvă în cel mai elegant mod problema joncțiunii dintre suprafețe diferite: pardoseală- perete, tavan-perete, treaptă-perete.

Conceptul din spatele profilelor ascunse este simplu: ele creează un spațiu între baza peretelui și podea. Nișa de umbră creată conturează baza peretelui, devenind un finisaj minimalist și discret. Unele profile pot fi montate și la intersecția dintre perete și tavan, creând un efect de perete plutitor.

De-a lungul timpului, am primit mai multe întrebări și nedumeriri legate de plinta ascunsă Shadow Gap. În acest articol, răspundem celor mai frecvente dintre ele: cum se instalează plinta ascunsă Shadow Gap, ce avantaje are plinta ascunsă Shadow Gap, cum se întreține plinta ascunsă Shadow Gap etc.

1. Cum se instalează? Există mai multe tipuri de instalare?

Plinta ascunsă Shadow Gap este ușor de instalat și se potrivește perfect cu pereți din gips-carton sau placați cu faianță. Acest tip de plintă se instalează urmând următorii pași:

Montaj pentru perete de tencuială:
1. Se toarnă șapa.
2. Se tencuiește peretele și se lasă aproximativ 80mm distanță până la șapă.
3. Se pregătește suprafața peretelui pentru acoperirea cu finisaj.
4. Se montează pardoseala finită din lemn, lăsând aproximativ 5mm până la peretele brut.
5. Se instalează plinta cu adeziv sau, opțional, se folosește și diblu.
6. Se umple cu tencuială cavitatea de deasupra profilului.
7. Se finisează pereții, împreună cu profilul, prelucrând partea frontală a profilului cu amorsă înainte de vopsire.

Profilul Shadow Gap poate fi instalat în trei moduri:în partea de jos a peretelui, la îmbinarea cu pardoseala, pentru a înlocui plinta tradițională cu una ascunsă; în partea de sus a peretelui, la îmbinarea cu tavanul, pentru un efect de „perete plutitor”; în tavan, pentru a înlocui scafa tradițională.
Ciprian
Specialist Design Radar

Montaj pentru perete de gips-carton:

  1.  Se toarnă șapa
  2. Se construiește carcasa/peretele din profile pentru gips-carton
  3. Se plachează peretele cu gips-carton
  4. (Opțional) Se plachează peretele cu al doilea strat de gips carton și se lasă un spațiu de 150-450mm până la nivelul șapei.
  5. Se pregătește suprafața peretelui pentru acoperirea cu finisaj. Dacă este un singur strat de gips-carton, se taie partea de jos, aproximativ 80mm până la șapă, spațiu necesar pentru încadrarea plintei Design Radar.
  6. Se montează pardoseala finită din lemn. Se lasă aproximativ 5mm până la peretele brut, pe tot spațiul încăperii. Pentru alte tipuri de finisaje, de exemplu gresie, aceasta poate fi montată ulterior după montarea plintei.
  7. Se montează plinta cu șuruburi prinse în profilele de aluminiu.
  8. Se umple cu tencuială cavitatea de deasupra profilului.
  9. Se finisează pereții, împreună cu profilul Shadow Gap.

2. Plinta ascunsă Shadow Gap se poate folosi și pentru scări?

Profilul Shadow Gap poate fi adaptat și pentru utilizarea pe scări, cu modificări corespunzătoare în instalare. În portofoliul Design Radar avem și un model de profil special pentru scări cu care obținem același efect.

3. Cu ce tipuri de perete se potrivește plinta Shadow Gap?

Acest tip de plintă se potrivește cu pereți finisați cu tencuială, gips-carton sau alte tipuri de finisaje adecvate: ceramică, lemn, piatră naturală.

4. Ce tipuri de plinte Shadow Gap există?

În mare, există două tipuri de plinte Shadow Gap: cu bandă led și fără bandă led. Plintele sunt disponibile în mai multe dimensiuni (până la 15 mm înălțime) și finisaje (negru, alb, argintiu sau custom), în funcție de efectul pe care dorim să-l obținem.

5. De ce să alegi plinta ascunsă Shadow Gap Design Radar?

Profilul Shadow Gap Design Radar oferă un finisaj minimalist și discret, creând un efect de perete plutitor. Este ușor de instalat și se potrivește perfect cu orice tip de perete. Oferim consiliere pentru alegerea celei mai bune soluții și asistență în șantier, pentru o instalare perfectă.

6. Cum se întreține plinta ascunsă?

Un mit comun este că aceste plinte sunt greu de curățat sau de instalat, însă în realitate, plintele Shadow Gap nu adună praf, mizerie sau zgârieturi, spre deosebire de plintele standard, care se murdăresc repede, se zgârie ușor și adună mereu praf deasupra, fiind greu de curățat.

Plintele ascunse se curăță folosind metodele obișnuite pentru pereți și pardoseli, fără a fi necesare proceduri speciale de întreținere. Se curăță cu o cârpă umedă, iar aspiratorul modern poate trage cu ușurință praful din golul dintre pardoseală și plintă. 

7. Ce avantaje are plinta ascunsă Shadow Gap?

ESTETICĂ. Plintele ascunse creează un efect minimalist și contemporan, mai ales dacă sunt folosite împreună cu uși filomuro.

IGIENĂ și ÎNTREȚINERE. Plintele ascunse nu adună praf, mizerie sau zgârieturi.

MAI MULT SPAȚIU. Absența unei plinte exterioare permite ca mobilierul să fie fixat în orice poziție, lipit perfect de suprafața peretelui, fără golurile care rămân la o plintă standard și adună mizerie și praf.

Efect de AMPLIFICARE a spațiului: la plintele ascunse, încăperea pare mai înaltă, spre deosebire de plintele standard, care întrerup suprafața peretelui și îl fac să pară mai mic.

DESIGN: posibilitatea de a încastra benzi LED RGB dimabile permite crearea de scenarii variate de lumină.

SIGURANȚĂ: unele plinte ascunse permit inserarea cablurilor înguste, evitând ca acestea să fie lăsate la vedere și să reprezinte un risc pentru copii sau animale de companie.

Dezavantajele pot include necesitatea de a urma cu atenție instrucțiunile de instalare și potențialele dificultăți în adaptarea pentru utilizare pe pereții de tencuiala sau în alte situații neconvenționale.

8. Aceste plinte au doar rol estetic?

Principalul rol al acestor plinte este designul minimalist și efectul de „shadow gap”, dar ele pot oferi și o barieră de protecție ridicată împotriva deteriorării peretelui sau pardoselii în zona de joncțiune.

9. De ce să folosești o plintă ascunsă pentru partea superioară a peretelui?

Alegerea acestei plinte pentru partea superioară a peretelui poate oferi un aspect mai aerisit și mai spațios, contribuind la senzația de înălțime a camerei și accentuând finisajul minimalist al încăperii printr-un perete bine conturat.

10. Ce culori are plinta ascunsă?

Finisajele disponibile pentru plintată ascunsă Shadow Gap sunt: negru anodizat, alb mat, argintiu mat, aluminiu pregătit pentru a fi vopsit in culoarea peretelui. La cerere se poate obține culoarea dorită. 

11. Cât costă plintele ascunse?

Prețul unei plinte ascunse variază în funcție de dimensiuni, finisaje și aspectul pe care dorești să-l obții, deci îți recomandăm să iei legătura cu specialiștii noștri pentru a obține informațiile exacte. Urmărește și ofertele noastre speciale, pentru a beneficia de un discount.

Dacă vrei să afli mai multe informații despre plinta ascunsă Shadow Gap, contactează-ne sau vino în Showroomul Design Radar din București!

Cos 0